În urmă cu câțiva ani, am primit de la o doamnă-vecină, flori de trandafir (Rosa damascena) pentru dulceață. Fiind extrem de ocupată-perioada examenelor- mi-a trecut prin cap c-aș putea să usuc petalele pentru ceai. Întradevăr, gustul este inegalabil, fin, suav. Am încercat și varianta în amestec cu salcâm, este excepțional!
Apoi, am primit și o rădăcină, între timp, a devenit o tufă care produce suficient de multe flori pentru necesarul familiei.
Se pare că vara aceasta este vara siropurilor, căci a dulcețurilor pare că nu (prea mai) este nevoie, copiii nu mănâncă, dar întreabă de siropuri.
Ingrediente:
- 100 g petale de trandafir de dulceață (curățate, se recomandă tăierea bazei petelelor-partea albă)
- 1 lâmâie
- 500 g zahăr
- 500-600 ml apă
Preparare:
- Se pune apa la fiert, se adaugă petalele de trandafiri și lămâia tăiată felii; se fierb 10-15 minute. Se acoperă și se lasă așa, vreo 30 minute.
- Se strecoară, iar în lichidul obținut adăugăm zahărul; fierbem 25-30 minute la foc mic.
- Se toarnă fierbinte în sticlele spălate, sterilizate și fierbinți.
- Se învelesc în prosoape, pături, etc și se lasă la răcit până a doua zi, când se duc în pivniță, la rece.
Adaptată după rețeta doamnei Gina Bradea, cu mulțumirile de rigoare!
Comentarii
Trimiteți un comentariu