Treceți la conținutul principal

Supă de chimen

 Delicioasă, simplă, sățioasă, te poartă-prin gustul său, într-o perioadă demult trecută...cea a copilăriei!

Ingrediente:


- 1-2 lingurițe semințe chimen pentru rumenit + 1-2 lingurițe semințe chimen pentru un ceai

- 1 ceapă

- 1 cățel de ustoroi

- 1 morcov

- 1 păstârnac sau pătrunjel sau 1/2 țelină, sau toate, în funcție de ce găsim la îndemână

-2 linguri ulei

- 1 lingură făină albă

- 1 linguriță boia de ardei

- sare, piper

- 1-2 foi de dafin

- 2 linguri ketchup de casă

Preparare:

Semințele de chimen se pun într-o tigaie pentru a se rumeni ușor. Apoi se zdrobesc / macină.

Zarzavatul tăiat mărunt, se călește în ulei, se adaugă semințele de chimen măcinate, apoi făina albă și boiaua de ardei, amestecând continuu, pentru a nu se arde. Se produce un fenomen de învăluire a zarzavatului într-o pojghița fină de făină și boia, pe care-l apreciezi la adevărata valoare în momentul degustării...

Se stinge cu 1 l ceai de chimen. 

Se adaugă dafinul, sarea și se lasă la fiert, până când se înmoaie zarzavatul. Se poate adăuga bulion de roșii sau ketchup făcut în casă.

Se potrivește gustul cu sare, piper.

Se servește caldă, cu bruschete, făcute din bucățele de pâine stropite cu ulei de măsline, sărate și aromatizte cu cimbru sau busuioc.

Rețeta este preluată de la doamna Laura Laurențiu , căreia îi mulțumesc din suflet! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Compot de mure

    Ador fructele de pădure, fie proapsete, fie congelate, fie conservate. Murea îmi place la nebunie proapsătă şi congelată. Murata (băutură alcoolică) şi siropul de mure sunt deasemenea demenţiale. Dulceaţa, în schimb, nu-mi place, căci seminţele sunt prea mari. Anul acesta am făcut compot, doar 4 borcane de 800 ml, pentru a încerca şi această variantă. Ingrediente: - 1 kg mure aleasă, spălată şi scursă de apă - 4-5 linguri zahăr tos / borcan - apă. Am pus mure cca 3/4 din borcan, alteranativ cu cateo lingură de zahăr. Am adăugat apă până la gura borcanului, am pus capacele şi am dat la dunst, pentru 45 minute (din momentul fierberii). Am lăsat borcanele la răcit în apă şi-am plecat în excursie! :)) A doua zi le-am aşezat frumos în pivniţă. ............................................. Completare ulterioară: Acest compot este o grozăvie, merită făcut în cantități mari! Cu cât se mănâncă mai târziu (martie) cu atât are o aromă mai puternică

Zarzavat pentru iarnă

Culorile şi aroma toamnei, prinse-ntr-un borcan... Cu atât mai mult cu cât anul acesta toamna a fost foarte darnică, iar în grădina mea s-au făcut de toate! De la morcovi la ţelină şi pătrunjel, continuând cu roşiile şi gogoşarii! Bucuria e aproape egală atât în momentul "producerii" cât şi în cel al "utilizării".  E atât de simplu să n-ai de curăţat decât ceapa! Să nu ai grija morcovilor care ba se stafidesc, ba se înmoaie, peste iarnă!  Ingrediente: 3 kg morcovi 1 kg gogoşari 1 kg roşii 1 kg ţelină 1 kg pătrunjel frunze: pătrunjel, ţelină sare grunjoasă, fără iod, cca 1 lingură bună (cu vârf) hai să zicem 30 g / kg de zarzavat. aspirina/salicil Preparare: Zarzavaturile bină spălate şi curăţate se toacă în robot. Se amestecă şi se adaugă sarea. Se pune în borcanele bine spălate şi sterilizate. Se sterilizează în bain-marine, cca 40-50 minute, şi s e lasă la răcit. Observaţie: oricât de mult ne-am dori, nu putem renunţa complet la conservant.

Dulceata de merisoare

Merișoarele și-au găsit mai greu locul în bucătăria/cămara mea, căci nu păstram amintiri foarte plăcute despre ele! :)) Țin minte, de câte ori mergeam la Bilbor, după tradiționalul tur al ogrăzii, grajdului cu recensământul pe care-l făceam tuturor orătăniilor, obiectivul următor era cămara bunicilor. În ”casă-sus” așa spuneam casei mari, începeam cu cămara, ne fascinau borcanele, butoaiele, putinele, bidoanele, le-am fi gustat/probat pe toate, dar aveam interdicție, căci odată începute, trebuiau consumate, pentru a nu se strica. Mirosurile și gusturile întipărite în copilărie rămân asemeni câinilor fideli, însoțindu-ne toată viața! Merișoarele aveau darul de-a ne stârni curiozitatea de fiecare dată, însă fiind conservate doar cu apă, prima dezamăgire se datora absenței dulcelui, a doua gustului prea pregnant, căci după ce ne turnam în căni și adăugam zahăr, luam doar 2-3 linguri și le abandonam. Astăzi când, merișoarele au virtuți mult-lăudate, mi-am propus să le reabilit