Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu mere

 https://www.youtube.com/watch?v=6EM8ZC1-6vo


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Zarzavat pentru iarnă

Culorile şi aroma toamnei, prinse-ntr-un borcan... Cu atât mai mult cu cât anul acesta toamna a fost foarte darnică, iar în grădina mea s-au făcut de toate! De la morcovi la ţelină şi pătrunjel, continuând cu roşiile şi gogoşarii! Bucuria e aproape egală atât în momentul "producerii" cât şi în cel al "utilizării".  E atât de simplu să n-ai de curăţat decât ceapa! Să nu ai grija morcovilor care ba se stafidesc, ba se înmoaie, peste iarnă!  Ingrediente: 3 kg morcovi 1 kg gogoşari 1 kg roşii 1 kg ţelină 1 kg pătrunjel frunze: pătrunjel, ţelină sare grunjoasă, fără iod, cca 1 lingură bună (cu vârf) hai să zicem 30 g / kg de zarzavat. aspirina/salicil Preparare: Zarzavaturile bină spălate şi curăţate se toacă în robot. Se amestecă şi se adaugă sarea. Se pune în borcanele bine spălate şi sterilizate. Se sterilizează în bain-marine, cca 40-50 minute, şi s e lasă la răcit. Observaţie: oricât de mult ne-am dori, nu putem renunţa complet la conservant.

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Dulceata de merisoare

Merișoarele și-au găsit mai greu locul în bucătăria/cămara mea, căci nu păstram amintiri foarte plăcute despre ele! :)) Țin minte, de câte ori mergeam la Bilbor, după tradiționalul tur al ogrăzii, grajdului cu recensământul pe care-l făceam tuturor orătăniilor, obiectivul următor era cămara bunicilor. În ”casă-sus” așa spuneam casei mari, începeam cu cămara, ne fascinau borcanele, butoaiele, putinele, bidoanele, le-am fi gustat/probat pe toate, dar aveam interdicție, căci odată începute, trebuiau consumate, pentru a nu se strica. Mirosurile și gusturile întipărite în copilărie rămân asemeni câinilor fideli, însoțindu-ne toată viața! Merișoarele aveau darul de-a ne stârni curiozitatea de fiecare dată, însă fiind conservate doar cu apă, prima dezamăgire se datora absenței dulcelui, a doua gustului prea pregnant, căci după ce ne turnam în căni și adăugam zahăr, luam doar 2-3 linguri și le abandonam. Astăzi când, merișoarele au virtuți mult-lăudate, mi-am propus să le reabilit