Treceți la conținutul principal

Sirop de soc


Am face orice pentru a păstra vara și-a readuce zilele însorite și parfumate, dar pentru că ne este peste putință, o punem la borcan, sub formă de dulcețuri și compoturi sau o turnăm în sticle fierbinți, sub formă de siropuri.

Ambalăm vara, o etichetăm și-o depozităm, dar mai presus de toate, păstrăm bucuria unor zile, aroma și culoarea unor ceasuri din cel mai frumos anotimp!
Parfumul socului ne umple terasa vreme de câteva  zile sau de 1-2 săptămâni, în funcție de cât de caldă e perioada în care înflorește, creează perdeaua verde spre vecini, iar mai târziu, în toamnă, se umple de fructele sale colorate, pe care le consumă păsările, reușind să înnegrească tot ce le iese în cale.
După ce am făcut socată de 3-4 ori, m-am gândit să fac și niște sirop, pentru la toamnă.

Ingrediente:
- 20 flori de soc
- 1-1,2 l
- 1 kg zahăr
- 1/2 lămâie



Preparare:
Punem apa la fiert, adăugăm florile de soc, verificate să nu aibă insecte (nu este obligatoriu să fie spălate, dacă sunt culese din locuri sigure) se lasă câteva minute să clocotească, apoi stingem focul și se lasă la infuzat 20-30 minute.
Se strecoară, presând florile, pentru a extrage tot sucul.
Se adaugă zahărul și lămâia tăiată felii, se fierb 10-15 minute.
Se toarnă fierbinte, în sticlele bine spălate și sterilizate în cuptor.
Se închid sticlele, se așează în pături, unde se lasă până a doua zi.
Rețeta adaptată după cea a doamnei Bradea, mulțumiri! :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ardei iuţi cu ceapă şi gogonele

Reţeta aceasta este mai mult improvizată, căci eu pun fie ardei simpli, fie ardei tăiaţi, cu ceapă albă. Dintr-o discuţie cu vara mea din Germania, purtată în vară, când ne-am întâlnit la ţară, la părinţi, am reţinut că ea îi pune aşa. N-am făcut schimb de reţete, pur şi simplu am introdus într-un "sertărel", iar acum am pus-o în practică. Ingredientele sunt ochiometrice, eu am pus cam aşa: 250 g ardei iuţi 300-400 g ceapă albă 400-500 g gogonele 250 ml oţet 250 ml apă 250 g zahăr piper boabe frunze de ţelină 3 linguri sare grunjoasă, fără iod Preparare: Am spălat ardeii, i-am curăţat de seminţe şi i-am tăiat rondele. Ceapa curăţată am tăiat-o feliuţe destul de fine. Gogonelele bine spălate le-am feliat. Am amestecat protagonistele într-un lighean, le-am presărat cu 3 linguri de sare şi le-am lăsat aşa, mai bine de o oră. Lichidul: am dizolvat în apă zahărul, am adăugat oţetul, piperul, ţelina şi am fiert în clocot 15-20 minute. După ce s-a

Mâncărică de carne afumată cu cir de mămăligă și topșă

Această mâncărică este mai mult decât grozavă, iar mai bună decât o fac părinții mei, căci la asta se lucrează în echipă, nu cred să existe! :) Mâncărica de afumătură Ingrediente: - costițe de porc afumate - mușchi de porc afumat - cârnați de porc afumat - 2 linguri untură - apă rece - cir de mămăligă Preparare: Se taie costițele și mușchiul și se pun la fiert, când sunt aproape fierte, se adaugă cârnații tăiați.  Se prăjesc apoi în untură. Se adaugă cirul de mămăligă. Se mănâncă fierbinte, musai cu mămăligă. Topșa Ingrediente: Mămăliga: făină de porumb, de preferat de la moară, apă, sare Preparare: Se unge ușor tava cu ulei, se așează un strat de mămăligă, apoi unul de brânză, iar la final încă un strat de mămăligă. Se dă la cuptor. Cele două se servesc împreună, cu salată de varză acră. Merg foarte bine cu vin fiert, așa, ca de sezon.

Topcit cu cir de mămăligă

Deci asta e o mâncare pe care o ador, în special vara, când ajung câteva zile la ţară, la ai mei. Îmi aminteşte iremediabil de vremurile copilăriei, mă reîntoarce la matcă, îmi dă sentimentul de apartenenţă la neam şi ţară. Sunt o tradiţionalistă şi nu mă sfiiesc s-o recunosc! Prefer să fie gătită de mama, motiv pentru care o includ tot în categoria "comori din bucătăria mamei", chiar dacă e făcută în colaborare cu tata, ca şi încă vreo două-trei chestii de astea "din popor". Acum îmi dau seama că trebui să-i pozez pe autori, însă ca dovadă nu am decât o farfurie cu mâncare! Topcit cu cir  Ingrediente: 2-3 cepe mărişoare brânză un pic de ulei mărar cir de la mămăligă (zeama sau fiertură de mălai cu apă) Preparare: se căleşte ceapa până se înmoaie, fără a se arde defel se adaugă brânza frământată se lungeşte cu cir se sărează, după gust se înverzeşte cu mărar proaspăt sau congelat.